Humanisme in het levensverhaal

Het humanisme is een levensbeschouwing waarin de mens centraal staat en die uitgaat van de waardigheid van de mens. Humanisten zijn mensen die zin en vorm aan hun leven geven. Zij hechten aan vrijheid van denken en samen leven.

In ons werk als spreker komt de humanistische levensvisie tot uiting in het persoonlijke levensverhaal. Wie was de overledene en wat betekent hij voor zijn omgeving? Welke thema’s en dilemma’s domineerden het leven? Wat zijn de grote lijnen achter de feiten? In het levensverhaal komen naast persoonlijke kracht ook zwakke punten – respectvol – aan de orde. Ieder mens en ieder levensverhaal is uniek en dat wordt in de toespraak verwerkt. Ook staan we hierin stil bij de beleving van de nabestaanden.

De spreker werkt vanuit het humanistische gedachtegoed, maar niet uitsluitend voor humanisten. Iedereen kan van onze diensten gebruik maken.

Wilt u meer lezen over de uitgangspunten van het humanisme?

Neem dan een kijkje op de website van het Humanistisch verbond.

Zelf denken samen leven / samen afscheid nemen

Omdat je een uitvaart niet over kunt doen.

Spreker in beeld

Jasper Zuijdervliet

‘Dat is nu echt iets voor jou’, zei ze. Een vriendin van mij had ergens voorjaar 1995 een oproep gelezen waarin vrijwilligers werden gevraagd: uitvaartbegeleiders gezocht.

Lees meer

“We hebben gehuild, maar ook gelachen. Precies

wat ik wilde. Top! Ga vooral zo door. Heerlijk dat

er mensen zijn, die deze zware taak van je

overnemen en een vaak wat kille crematie

omvormen naar een warme ceremonie.”

“Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken.”

Fleur Dageraad vertelt over ‘Gesprek bij leven’