Over ons – van in memoriam tot gesprek bij leven

Een toespraak bij een uitvaart

Als iemand overlijdt is het belangrijk goed afscheid te nemen. De toespraak bij een afscheid kan daarbij helpen. Zo’n toespraak wordt ook wel een ‘in memoriam’ genoemd en vertelt het levensverhaal van de overledene. Soms is het voor nabestaanden moeilijk om zelf een in memoriam te schrijven of uit te spreken. Als u voor deze taak staat en u heeft er moeite mee, kunt u één van onze sprekers om hulp vragen. Wij helpen bij een passend afscheid van een overledene door een persoonlijke toespraak te verzorgen tijdens de begrafenis of crematie waarin wordt verteld wat de overleden persoon zo uniek maakte. En wat zijn of haar betekenis voor anderen was en misschien nog steeds is.

De spreker werkt vanuit het humanistische gedachtegoed, maar niet uitsluitend voor humanisten. Iedereen kan van onze diensten gebruik maken.

 Verzorgen van de hele uitvaartdienst

Onze sprekers kunnen ook helpen door de verschillende bijdragen tijdens de uitvaartdienst aan elkaar te praten. Daarnaast kunnen ze meedenken over muziek, gedichten en eventuele rituelen. Ook helpen ze met teksten die de nabestaanden zelf kunnen uitspreken tijdens de begrafenis of crematie. Onze uitvaartbegeleiders geven de nabestaanden net zoveel tijd en persoonlijke aandacht als deze nodig hebben.

Gesprek bij leven

Steeds meer mensen vinden het prettig om eigen ideeën en wensen voor hun uitvaart vast te leggen. Dat kan ook voor de toespraak. Tijdens een gesprek neemt onze spreker de tijd om de wensen te bespreken en verhalen over het leven te horen. Zo wordt een persoonlijke en passende toespraak gemaakt. U kunt ook samen bepalen hoe de uitvaartdienst vorm krijgt. Een gesprek bij leven kan plaatsvinden als iemand nog gezond is of vlak voor het overlijden.

“Namens de hele familie bedankt voor de mooie woorden tijdens de crematieplechtigheid. Iedereen die we gesproken hebben was onder de indruk. Het geeft ons veel steun en kracht.”

Anoniem
Spreker in beeld

Liesbeth Quaadgras

BINNENSCHIPPER. De overledene was een binnenschipper, 49 jaar oud, plotseling bezweken aan een hartaanval. Binnenschippers leiden een leven dat vooral draait om werk en familie.

Lees meer

“We hebben gehuild, maar ook gelachen. Precies

wat ik wilde. Top! Ga vooral zo door. Heerlijk dat

er mensen zijn, die deze zware taak van je

overnemen en een vaak wat kille crematie

omvormen naar een warme ceremonie.”

“Ik vond het waardevol om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is om mijn afscheid écht persoonlijk te maken.”

Fleur Dageraad vertelt over ‘Gesprek bij leven’